comfortroom


Het lijkt een doorsnee-huiskamer, maar het is een Comfortroom: een hypermoderne kamer waarin ouderen met dementie hun eigen herinneringen zien, horen en beleven. Bij iedere mens werkt de Comfortroom anders, omdat deze compleet is gepersonaliseerd. De kamer kalmeert, en prettige herinneringen kunnen hier troost bieden, maar de comfortroom kan ook cliënten in een verdere fase van dementie helpen terugkeren in het heden.

De Comfortroom is een gepersonaliseerde omgeving waarin de positieve levenservaringen uit het verleden van de cliënt een centrale plaats innemen. In een atmosfeer die de cliënt als rustgevend ervaart wordt gebruik gemaakt van speciale technologie om een gepersonaliseerde leefomgeving te creëren. De cliënten kunnen hierin tot rust komen door positieve prikkels. Dit kan alleen zijn, maar ook met familie, naasten of de zorgprofessional.

Een belangrijk onderdeel van de Comfortroom is het zgn. “levensboek”. Samen met naasten, mantelzorger en/of de zorgprofessional worden de levenservaringen van de client verzameld en in het systeem opgeslagen. Dit kan in de vorm van film, foto en/of muziek. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid de ruimte geheel te personaliseren in de voor die persoon meest plezierige sfeer. Kleur van het licht, algemene verlichting, gordijnen, geur, etc. zijn zo in te stellen dat ze een sfeer creëren waarin positieve herinneringen maximaal zijn te herbeleven. Het doel van de comfortroom is de mensen zo, ondanks hun dementie, een hogere kwaliteit van leven te geven en de hersenen positief te stimuleren

De ontwikkeling van de gepersonaliseerde Comfortroom is het resultaat van een mooie innovatieve samenwerking tussen Philips, Remeberz, De Fabriek Maasbree en diverse opleidingen (Fontys Hogescholen, Zuyd Hogeschool en ROC Gilde ). Een samenwerking die heeft geleid tot een nieuw concept van zorg en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie.

De Comfortroom zal in gebruik genomen worden bij de Fabriek Maasbree vanaf dinsdag 1 oktober.

 

 

 

 

 

 

Nieuws