Dagblad de Limburger, zaterdag 12 augustus 2017 (door Peter Heesen)

Een viersterrenhotel geïnspireerd op de principes van C2C. Dat bouwt Rendiz in het Floriadepark in Venlo. Het hotel wordt tevens de ‘showroom’ voor de C3-woningen die het bedrijf uit Panningen bouwt voor alleenstaanden.

Rendiz realiseert een viersterrenhotel op het Floriadeterrein in Venlo. De bouw gaat volgend jaar van start. Het hotel, naast de Innovatoren, krijgt in eerste instantie 24 kamers, maar groeit naar honderd kamers op termijn. Dat vertelt directeur Peter Broekmans van Rendiz, de sociale onderneming uit Panningen. Rendiz zoekt de hotelgasten in de zakelijke markt; op de industrieterreinen rond het Floriadeterrein zijn veel grote (logistieke) bedrijven gevestigd. Ook moet het hotel een soort showroom voor Rendiz worden.

Alleenstaanden
Onder de noemer C3 Living bouwt het bedrijf woningen voor alleenstaanden, waar een grote vraag naar is. Ze worden sinds vorig jaar gebouwd in de oude SIF-fabriek in Panningen. Dat gebeurt door mensen
die moeilijk aan een betaalde baan komen, zoals vluchtelingen met een verblijfsvergunning en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

De éénpersoonswoningen zijn betaalbaar, flexibel, stapelbaar en duurzaam. Ze zijn geïnspireerd op de principes van cradle-to-cradle, omdat sommige materialen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Dankzij zonnepanelen wekken ze meer energie op dan ze gebruiken. De woningen zijn tijdelijk; na tien jaar wordt bekeken of ze blijven staan. Zo niet, dan breekt Rendiz ze af en bouwt ze elders weer op. Er staan al C3-woningen in Oostrum (6), Horst (1) en Den Bosch (1). Rendiz gaat ervan uit dat in 2020 duizend van deze woningen in Nederland staan. Er is al toestemming om C3-woningen te realiseren in Egchel (Peel en Maas), Almere, Emmen en Hardenberg, aldus Rendiz-directeur Broekmans.

Gefabriceerd
Kant-en-klare onderdelen, zoals wanden, worden in Panningen gefabriceerd, waarna ze op de plaats van bestemming in elkaar worden gezet. Dat gebeurt ook bij de bouw van het hotel. In elke volgende fase van de bouw worden kamers gerealiseerd volgens de nieuwste inzichten. Gemeenten en woningcorporaties die geïnteresseerd zijn in C3 Living, kunnen overnachten in het hotel om de voordelen te ervaren.

 

Beluister het radiofragment van intiatiefnemer Peter Broekmans van 16 augustus jl. op Radio 5.

 

Nieuws