’s Ochtends kom ik, Brigitte Zink, binnen bij ‘Onze Loods’ in Horst. In de huiskamer. Waar tafels en stoelen staan die een tweede kans kregen. Waar van iets ouds weer iets nieuws is samengesteld. De stijl is typerend voor Rendiz. Of je nu bij de horeca locaties de Bekkerie, de Genuujerie, Hagerhof, de Ringoven of Abdij Ulingsheide komt. Onze deelnemers starten de dag met een kopje koffie en beginnen dan met hun werkbegeleiders aan de verschillende activiteiten. Tuintjes opknappen bij ouderen. Tassen, schorten of knuffels maken in naaiatelier djeanZ. Fietsen repareren of hout bewerken. Boodschappen doen en maaltijden bereiden in de keuken. Of tot rust komen in de creatieve ruimtes waar schilderen, tekenen en knutselen op het menu staan. 

Brigitte verhaal Rendiz 1 header

Als trajectbegeleider van het Participatie Collectief (een samenwerking tussen meerdere sociale bedrijven en 7 gemeentes in Noord-Limburg), plaats en begeleid ik mensen op de juiste plek die nu het beste aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Waar ze leren werken aan structuur, dagritme, werknemers vaardigheden, communicatie skills, samenwerken, sociaal netwerken en waar ze ontdekken waar hun kwaliteiten liggen. Waar ze in hun ritme mogen groeien in zelfvertrouwen. Samen onderzoeken we of en wanneer de deelnemer klaar is voor een volgende stap op de participatieladder. Soms is dagbesteding het hoogst haalbare, voor anderen is dat de stap naar vrijwilligerswerk of betaald werk.

Rendiz is de oefenbasis en de startbasis van waaruit mensen met een inhaalslag op de arbeidsmarkt zich mogen ontwikkelen. Rendiz staat voor waardevol leven voor elk mens. Iedereen draagt zijn steentje bij in het proces. Dat vind ik een mooi uitgangspunt.

Een van mijn uitdagingen ligt in het laten groeien van samenwerkingen tussen stichtingen. Een mooi voorbeeld is ‘Vitaal Meedoen’ dat sport-, beweeg- en participatie activiteiten aanbiedt aan inwoners van de gemeente Horst aan de Maas. Samen gaan wij vanuit ‘Onze Loods’ binnenkort Mindfulness Momenten aanbieden voor deelnemers. Een mooie kruisbestuiving. 

Een andere uitdaging waar ik mij graag voor inzet is het inspireren van bedrijven om hun werkprocessen zo in te gaan richten dat deelnemers laagdrempeliger kunnen integreren naar betaald werk. Een mooi voorbeeld hiervan is C3 Living, de Tiny House tak van Rendiz. Vele bedrijven vinden al hun weg naar deze innovatieve werkplaats in Panningen waar ze meegenomen worden in de mogelijkheden om werkprocessen in kleinere en eenvoudigere stappen toegankelijker te maken en zo hun doelgroep voor betaald werk kunnen vergroten. Een win-win situatie voor de huidige krappe arbeidsmarkt. Want wat telt is dat iedereen meetelt.