project dedemsvaart

Sociale onderneming Rendiz stelt zich open voor het onverwachte en gaat uit van de verborgen talenten van bijzondere mensen. De bedrijfsquote is “If you can dream it, you can do it”. Rendiz biedt niet alleen (tweede) kansen aan mensen; ook voor vastgoed dat leeg staat, verwaarloosd is of op de nominatie staat om gesloopt te worden, hebben ze een droom.

Andere aanpak dan kienen, kaarten, keuvelen
Rendiz kiest een andere aanpak dan traditionele zorginstellingen. Rendiz is een sociale onderneming die veel werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Peter Broekmans, samen met Vivian Kersten oprichter van Rendiz:. ‘Bij onze dagbesteding ligt het accent niet op K3: kienen, kaarten, keuvelen. We kijken niet naar de beperking, maar naar wat iemand nog wel kan. Liefst op het creatieve vlak. Al ben je honderd jaar en je hebt talent voor schilderen, dan ga je bij ons ook schilderen. Zo hebben we ook ouderen van tachtig die nog een optreden geven aan hun kinderen en kleinkinderen.’

Extra werk door cycloon Idai
Tijdens een opdracht voor dochterbedrijf C3living in Mozambique zorgt de cycloon Idai voor extra werk. C3 Living, het modulair bouwbedrijf van Rendiz ontwikkelt flexibele huisvesting. Dat doen ze bijvoorbeeld door het maken van prefab woonunits. Rendiz zette dit idee uit bij Nederlandse contacten in Mozambique, die daar actief zijn op maatschappelijk vlak. De noodhulp na Idai leidde ertoe dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een bijdrage verstrekte aan C3 living voor het bouwen van meer units om zo de woningnood daar tijdelijk op te lossen.

project mozambique

Serendipiteit karakteriseert Rendiz
De naam Rendiz is afgeleid van serendipiteit. Serendipiteit staat voor het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets anders. In Roermond leidde een vergunningsaanvraag voor een binnenspeeltuin in ‘De Graasj’ bijvoorbeeld tot het ombouwen van een leegstaand schoolgebouw tot twaalf appartementen. En in Horst aan de Maas ging het overleg over een deelnemer voor het opknappen van een gebouw in het centrum, maar had de wethouder ook een probleem met het station. Peter Broekmans: ‘Je gaat in gesprek met de wethouder voor het één en komt naar buiten met een NS-station waar we een nieuwe bestemming voor vinden.’

Financieringsmogelijkheden voor sociaalmaatschappelijk vastgoed
Rendiz gaat creatief om met financieringsmogelijkheden. ‘We vinden het fantastisch wat jullie doen, maar we financieren je niet’, is een standaardreactie. Daarnaast is het verdienmodel van sociaalmaatschappelijk vastgoed te beperkt. In de zoektocht naar creatieve oplossingen deed Rendiz naast crowdfunding ervaring op met fondsenwerving bij Start Foundation, stichting Doen, Rabobank Foundation en Heidemij (KNHM).

Nieuws